Schengen Vizesi Alırken Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

SCHENGEN VİZESİ ALIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?


Havalar ısındıkça tatil planları yapılmaya başlandı. Özellikle de son yıllarda yaz aylarına denk gelen bayram tatillerinin hafta sonu ile birleşmesiyle herkes tatil beldelerine seyahatlerini planlamaya başladı. Her ne kadar döviz artsa da uygun fiyatlı turlar ve oteller sayesinde yurt dışı tatilleri hala rövanşta. Fakat yurt dışı tatil planı yapanların karşısına genellikle vize engeli çıkıyor.

Ülkemizin anlaşmalı olduğu bazı yerlere pasaportla girmek mümkünken çoğu ülkede de kapıda vize imkânı bulunmakta. Fakat bu kural Schengen bölgesinde yer alan ülkeler için geçerli değil ne yazık ki. Eğer siz de tatilinizi Avrupa’da bulunan popüler destinasyonlardan birine planlıyorsanız mutlaka elinizde Schengen vizesi bulunmak zorunda. 




Schengen Vizesi Nasıl Alınır?


Bu vize başvurusunu gitmek istediğiniz ülke konsolosluklarından bizzat yapabileceğiniz gibi aracı firmalar kullanarak da gerçekleştirebilirsiniz.Özellikle konsoloslukların İstanbul ve Ankara’da bulunduğunu göz önünde bulundurursak, bu şehirler dışında ikamet edenler için aracı firma kullanmak seyahat masraflarından daha az maliyetli olacaktır.

Aynı zamanda konsolosluklarda yapılan birebir görüşmelerin gerginliğini de atlatmış olursunuz.
Schengen vize başvurunuzu ister aracı firmayla yapın isterseniz şahsi olarak gerçekleştirin her ülke için hazırlamanız gereken belgeler farklı olacaktır.

Aracı firma sizi bu konuda yönlendirecek olsa da sorumluluk tamamen size aittir. Schengen vize başvurusu sırasında vize türünü seçmeniz gerekmektedir. Eğer gidiş amacınız turistik bir geziyse turizm kategorisindeki belgeleri hazırlayabilirsiniz.Bu belgelerin arasında genellikle imzalanmış başvuru formu, öğrenci iseniz öğrenci belgesi, çalışan iseniz iş yerinizden alacağınız maaş bordrosu, emekli olmanız durumunda da SGK’dan alacağınız emekli dokümanı yer almaktadır.

Aynı zamanda bu saydığımız her kategori için son 3 aylık hesap hareketlerini içeren güncel banka hesabınızı sunmanız gerekir.

Başvuru yapacağınız ülkenin resmi konsolosluk sayfasında bankada bulundurmak zorunda olduğunuz miktarı araştırmanız gerekir. Genellikle bu hesap ortalama ücreti kalacağınız gün sayısı ile çarparak elde edilir. Örneğin Polonya’ya vize başvurusunda bulunuyorsanız; konsolosluk tarafından belirtilen ortalama günlük harcanacak miktar 30 zloti diyelim siz de 15 günlük bir gezi planlıyorsunuz bu durumda banka hesabınızda 450 zlotiye denk gelecek döviz ya da Türk Lirası + uçak ve konaklama bedelini karşılamaya yetecek miktar bulunması gerekir.

Gelir belgenizi kanıtlamak konsolosluğa “ben bu ülkeye yalnızca ziyaret amacıyla gidiyorum, oradan döneceğime sizi temin ederim.” Deme yönteminizdir. Ki vize alımlarında diğer ülkelerin en temel noktası budur. Eğer çalışmıyorsanız ve yukarıda bahsettiğimiz gibi gösterecek bir geliriniz yok ise o zaman ailenizden biri size sponsor olabilir.

Bunun için de noter onaylı taahhütname alarak sponsor olan kişinin gelirini gösteren belgeyi sunmanız yeterli olacaktır.Ekonomik durumunuzu kanıtlayan belgelerin dışında 2 adet fotoğrafa ihtiyacınız vardır. Her ülkenin vize fotoğraf boyutları farklıdır. Fotoğraf çekilirken fotoğrafçınıza gideceğiniz ülkeyi söylerseniz o gerekli yerlerden bilgiye ulaşarak size uygun boyutlarda fotoğrafınızı teslim edecektir.

Eğer yurt dışına ilk kez çıkıyor ya da daha önce sahip olduğunuz pasaportunuzu kaybettiyseniz İl ve İçe Nüfus Müdürlüklerinden protokol yazısı almanız gerekir. Aynı zamanda önceden sahip olduğunuz pasaport ve Schengen vize fotokopilerini, güncel pasaportunuzda giriş-çıkış damgası ve kişisel bilgilerinizi içeren sayfaların fotokopisini sunmanız gerekir.

Tüm Schengen bölgeleri için gerekli olan diğer belge ise seyahat sağlık sigortasıdır. Bu sigorta aynı şeyleri kapsamakla birlikte piyasada birçok fiyattan satışı yapılmaktadır. Bu nedenle iyi bir araştırma sonucu bu belgeye uygun bir fiyatla sahip olabilirsiniz.

Eğer elinizde mevcutsa otel rezervasyonu ve uçak rezervasyonlarını sunmak da vize işleminizi pozitif yönde destekleyecektir. Bu noktada vizenizin yetişmemesi ya da negatif kararla çıkması ihtimaline karşı Booking.com gibi online rezervasyon yapılan bir site üzerinden ücretsiz iptal seçenekli bir rezervasyon yapmanızı öneririz.

Ne yazık ki çoğu zaman uçak rezervasyonlarında bu geçerli olmamakla birlikte bazı seyahat acentalarından ücretsiz iptal seçenekli uçak bileti de sorgulatabilirsiniz.Fakat başvurunuzu kesin bir tarih aralığında yapmanız gerekir.

Eğer vizeniz olumlu sonuçlanırsa bu genellikle seyahatinizden yaklaşık 10 günlük süreye denk gelecektir. Bu durumda son 10 gün içinde uçak bileti almak oldukça pahalıya denk geleceği için bu işlemi daha öncesinde yapmanız maddi olarak size yarar sağlayacaktır.

Unutmamalısınız ki Schengen vize ile tüm Schengen ülkelerine seyahat edebilmenize rağmen bu vizeyi çok kolay ve çok zor veren ülkeler mevcuttur.Eğer ilk başvurunuz değilse vize başvurunuzu gitmeyi planladığınız ülkeden değil de vizeyi daha kolay veren bir ülkeden yapmak bir tavsiye olabilir.

Fakat tecrübesiz ziyaretçiler için bu durum kafa karıştırabilir.Schengen vize süreniz siz almaya devam ettikçe artacaktır.Örneğin ilk vize başvurunuz belirttiğiniz tarihler arasında çıkarken ikinci başvurunuzda ülkeye dönerek daha çok güven kazanmış olduğunuz için sizin talep ettiğiniz süreden daha fazla olacaktır.

Her ne kadar karışık ve zor bir süreç gibi gözükse de aslında programlı ilerlediğiniz gayet basit ve kolay bir işlem olan Schengen vize başvurusunda size iyi şanslar diliyor, sonraki adıma geçerek çok güzel bir seyahat geçirmenizi umuyoruz.