bir bakalım. Kakule, uzak doğu mutfağında sıkça kullanılan ve yemeklere mükemmel lezzet katan bir bitkidir. İçerisinde bol miktarda vitamin ve mineral bulunan kakule, zencefil türlerinden sayılmakta. Kakule uzak doğu mutfağında, özellikle yemek ve tatlılarda kullanılmasına rağmen, kakuleden bitki çayı yapıp içmeyi tercih eden de bir çok insan bulunuyor. Kakule en çok Malezya ve Hindistan ülkelerinde yetişmekte. Ülkemizde iklim şartları ve bitki örtüsü, şuan için kakule yetiştirilmesine olanak sağlamamakta. Fakat kakule bitkisini ülkemiz, kakulenin yetiştirildiği ülkelerden ithal ederek bir çok markette rahatça bula bilmemizi kolaylaştırmış durumdadır. Peki kakulenin faydaları nelerdir? Kakulenin çayı nasıl yapılır? Kakule zararlı mıdır? Kakulenin her hangi bir etkisi var mı? bütün bu soruları sizler için araştırıp, yazımızda paylaşmak istedik.
Kakulenin Faydaları Nelerdir?
- Kakule bol miktarda fosfor içerir, bu sayede mide asidini düzene sokarak sindirimi kolaylaştırır. Yemeklerden sonra, mide gazının rahatça giderilmesine yardımcı olur.
- Kalp sağlığının önemli derecede korunmasına büyük yardımcı olur. Kan dolaşımını düzenli hale getirir, kolesterol ve tansiyon gibi rahatsızlıkların önüne geçebilir.
- Kakule, kadınların adet dönemlerindeki şiddetli ağrı ve sancılarını azaltmada büyük etki sağladığı, doktorlar tarafından söylenmekte.
- Doğal bir sakinleştirici özelliğine sahip kakule, uyku problemleri yaşayan kişilerin rahat uyumasını sağlıyor. Bunun yanı sıra Kaygı ve stres gibi psikolojik sorunlara da iyi geldiği bilinmekte.
- Kakule, ağız kokularını giderir ve nefese tazelik sağlar. Diş ve ağız sağlığında faydalıdır, öksürüğe iyi gelir.
- Yapılan araştırmalara göre kakule, kanserli hücrelerin çoğalmasını engelleyip, kanser hastalığının önüne geçebiliyor.
- İçerisinde bulunan bol miktar magnezyum, kan şekerini dengeler. Bu nedenle şeker hastalarının tüketmesi önerilir.
Kakule Çayı Nasıl Yapılır?
Kakule çayı hazırlamak oldukça basit. Bir fincan kaynamış suyun içerisine 3-4 adet kakule tohumu veya 1 çay kaşığı kakule tozu katılır ve 8 - 10 dakika demlenmeye bırakılır. Demini aldıktan sonra tercihe göre süzgeçten geçirilerek ve tekrar tercihe göre içerisine 1-2 çay kaşığı bal eklenerek tüketilebilir. Kakule çayını yatmadan önce 1 bardak tükettiğiniz zaman, bütün yorgunluğunuzu atmanıza yardımcı olur, ve rahat bir uyku geçirmenizi sağlar.
Kakulenin Yan Etkileri Ve Zararları Var mıdır?
Kakulenin ne kadar çok faydası olsa da, aşırı kullanımından kaçınmanız gerekmekte. Her hangi bir rahatsızlığınız varsa, psikolojik ilaçlar kullanıyorsanız, hamileyseniz, kakule kullandıktan hemen sonra araç kullanmanız gerekecekse, bebeğinizi emziriyor sanız, aşırı dikkat etmeniz gereken bir mesleğiniz varsa, kakule yada kakule çayını tüketmeden önce mutlaka doktorunuza danışınız.